Eigen ervaring tijdens kuur: Waar ik erg benieuwd naar was, was of ik deze 10 daagse sportvastenkuur wel thuis kon doen, met de verleidingen van al dat lekkers in kast, kelder en koelkast. Al een paar keer eerder heb ik namelijk een vastenweek gedaan op locatie, waar die verleidingen er niet waren. Tot mijn verbazing heb ik de sportvastenkuur met gemak gedaan. Het sporten was heerlijk. Ik vond een half uurtje cardio per dag zelfs wat weinig. Gelukkig had ik mijn yogalessen en groepstrainingen. Wat ik fijn vond, was het protocol. Wel even wennen om ’s ochtends alles klaar te maken voor de hele dag, maar dat gaf uiteindelijk houvast. De eerste keer het drankje ‘metabolic switch’ tintelde mijn hele lijf! Had niet gelezen dat je de 500 ml in 3 uur moet opdrinken. De 2e vastendag vond ik zelf het zwaarst. Hier maakte ik overigens wel de switch van suiker- naar vetverbranding. Daarna kreeg ik meer en meer energie! Elke maand doe ik een mini kuur, om zeker te weten dat ik in de vetverbranding blijf. Ik voel me energiek, loop makkelijker hard (halve marathons), en kan bijna alles eten. Doordeweeks weinig koolhydraten, meer fruit, groenten en eiwitten. En leuk, inspiratie gekregen op eetgebied! Nieuwe salades en (pittige) soepen bedacht die goed passen naast het sportvasten! Vrouwen eten over het algemeen te weinig eiwitten. Ook ik at te weinig eiwitten bleek uit mijn sportvasten.nl/voedingsdagboek. Die zitten nu standaard in mijn boodschappentas. Meer kwark, liefst soyayoghurt (Merk Sojade, andere vind ik minder lekker), eieren, alfa-alfa, tuinkers, vis en af en toe mooie biologische biefstuk van de Lindenhoff. Ik maak van boodschappen doen winkelen! Dat maakt het een stuk leuker. Mooi, gezond en lekker eten kopen is voor mij een feestje geworden. En helemaal in het weekend, met een lekker wijntje erbij! Koken is mijn hobby. En ja, dan is het maandag en/of dinsdag altijd een stapje terug. Dan neem ik een minikuurdag! Zo Blijf ik in balans. Als je geïnspireerd bent geraakt, kom dan een keertje langs. Ik begeleid je graag naar een goede balans in lichaam, geest en voeding. Sanne Bernhart

Lees hier het inspirerende verhaal van Anja

Het was november 2011. Eindelijk had Sanne mij zo ver gekregen dat ik voor de decembermaand een 10 daagse sportvasten kuur ging doen.

Het stoppen met roken was een onderdeel van een gezond levensstijl weer op te pakken. In november was ik al 1,5 jaar gestopt en bezig met goede voeding. Ik deed aan yoga en later ook aan Bootcamp bij Kyosan. Bij het stoppen met roken stopte mijn stofwisseling, voor mijn gevoel. De koolhydraten heb ik van mijn menu gehaald. Twee a drie keer per week sporten was een gewoonte geworden. Toch was ik niet helemaal blij en tevreden. Ik kreeg wel spieren en mijn conditie verbeterde, maar het “oma-vlees” bleef op mijn bovenarmen en die lekkere BH-rolletjes gingen niet zo makkelijk weg. Ik kon ook wel wat meer energie gebruiken en ik wilde me fitter voelen.

In november 2011 stelde Sanne dus de 10 daagse sportvastenkuur voor en ik hapte toe! Het afbouwen viel gelukkig mee, want, zoals gezegd was ik al goed bezig…….
Vol vertrouwen en goede moed begon ik de eerste sap dag……..op Sanne haar advies had ik wel onwijs lekkere biologisch sap gehaald, zonder troep, dus echt lekker. Dat hielp goed. Trek had ik niet (darmen vol zat natuurlijk). Pas de derde sapdag kreeg ik trek, maar ja, flesje water met de metabolic switch drinken en ik was er weer. Het opbouwen was een feest! Ik zat snel vol, zelfs van salade! Een prettig gevoel, moet ik zeggen. Alles wat ik mocht eten, daar genoot ik met volle teugen van. Het was echt een feest.

Mijn eerste afbouw dag begon op een dinsdag. Ik had het zo gedaan dat ik het weekend de pittigste dagen zou hebben. Dan kon ik rust nemen, mocht dat nodig zijn. Nu was het zo dat ik de griep kreeg, dus lag ik een dag in bed ( achteraf mijn mazzel, want ook de griepvirus raakte ik kwijt!) Gelukkig was het weekend. Man lief was dan ook thuis om de zorg voor de kinderen over te nemen. Super.

Ik vond het heerlijk om te roeien bij Kyosan als ik voor de weeg- en meet momenten kwam. Als afwisseling ging ik fietsen en hardlopen. Lekker. (En ik ben echt geen “hardloper”……)

Ik viel niet alleen in centimeters af maar ook in kilo’s (4 kg). Het allerbelangrijkste voor mij: ik voelde me zo veel energieker, vitaler, gezonder en sterker! Mijn conditie is erg vooruit gegaan, en dat merk ik nu nog steeds. Plus ik was de BH-rolletjes en het oma-vlees kwijt! Ja, echt! Op plekken afvallen waar je anders nooit vanaf komt! YES! Trots en blij kwam ik sterker, slanker en vooral fitter die 10 dagen uit. Heerlijk.

Om mijn lijf, en mezelf, te helpen de goede balans te houden, deed ik de eerste 6 weken na de 10 daagse kuur elke week een eendaagse kuur. Op de donderdagen. Dat kwam mij het beste uit. Sporten i.p.v. lunchen. Prima te doen!

In januari 2012 deed ik een driedaagse kuur om mijn lijf te resetten na de kerstvakantie.

Net terug van wintersport heb ik me daar laten gaan, heerlijk gegeten, wijntje erbij, toetje…..1,5 kg aangekomen. Alleen, vroeger zou ik hier maanden mee worstelen om het weer kwijt te raken, of erger nog, alleen maar meer aankomen. Nu ben ik ze in 3 dagen kwijt! Zonder er iets voor te hoeven doen. Gewoon terug naar je gezonde manier van leven. Mijn lijf weet het dus nog steeds…..dank aan het Sportvasten.

Tijdens de hele sportvastenkuur en ook daarnaar heeft Sanne mij begeleid en gesteund. Met Sanne heb ik de dieptepunten en de hoogtepunten beleefd en gedeeld. Dat doe ik nu nog steeds. Ze biedt mij een uitstekende begeleiding, is er op de momenten dat je haar nodig hebt. Professioneel. Humor. Motiverend en lief. Sanne bedankt.

Anja

 

Ik ben toch zeker geen konijn?!

Dat was steevast mijn eerste opmerking als Sanne weer eens begon over haar Sportvasten. “Nee pa, het is geen dieet. Het is veel méér dan dat….” Veel sla, wortelen, ik zag het echt niet voor me dat dat iets voor mij zou kunnen zijn. Ik ben wel een paar kilootjes te zwaar, ik slik pillen voor te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol, maar om nou al je lekkere eten ervoor te laten staan, ik zag het eigenlijk niet zo zitten. En als ik een keertje meedeed met de bootcamptraining en als laatstehijgend en puffend binnenkwam was een excuus gauw gevonden. “Zij zijn nog geen 65 en ik wel; logisch dat ik dat niet kan bijhouden toch?”

Na de zomervakantie die ik als pensionado acht weken lang heb doorgebracht, afwisselend in onze stacaravan in de Ardennen en op onze zeilboot waarmee we langs de Belgische en Franse kust hebben gevaren, bleek mijn weegschaal 89 kg aan te geven en vergelijkend warenonderzoek gaf ook nog aan dat dat 3 kg te weinig was. In het echt dus 92 kg. Magriet (mijn vrouw) was 82 kg. Mijn opmerking “zo’n buik heb je nog nooit gehad” werd me niet in dank afgenomen, maar was wel wáár!
Wat wil je ook met 8 weken lang zo’n 5 á 6, maar ook wel eens 8 of 9 alcoholische consumpties per dag (en voor je gevoel doe je het dan eigenlijk nog rustig aan ook; als je aankomt met de boot even een neutje – gezellig – , bij het eten 2 wijntjes en als er ’s avonds iemand op visite komt nemen we nog een paar biertjes; vóór het slapengaan nog een nachtmutsje: moet kunnen toch?)
“Probeer het nou eens” zei Sanne. “Ja, maar het is wel duur, zo’n kuur”. “Kijk eens hoeveel je kunt besparen op dingen die je niet meer neemt”. Afijn, we zijn uiteindelijk gezwicht. We vonden ook allebei wel dat het écht nodig was.
Dus we kregen eerst een “intakegesprek” bij onze dochter. Zaten we daar samen op een stoeltje te luisteren naar allerlei dingen die we wel en niet moesten gaan doen. “Officieel allemaal hoor”, en “jeetje, er komt wel veel bij kijken hoor.” De eerste week ben je er voor je gevoel de hele dag mee bezig terwijl je nog niet eens aan het “lijnen” bent, want dan hoef je alleen nog maar te noteren wat je de hele dag door eet en een half uurtje per dag te sporten.

Na een week terug voor het eerste “echte” consult: meten en wegen, borstomvang en vetgehalte meten (“au, dat doet zeer zeg!”) en een dag afspreken dat we “echt” gaan beginnen. Dat valt niet mee want er is altijd wel wat: visite, een feestje, kortom, altijd wel een reden om NIET te beginnen.
16 september: de START! ’s Morgens alleen een kiwi, een sinaasappel en een glas vruchtensap, ’s middags een salade (wel met lekkere olijven, tomaten en een beetje fetakaas) en ’s avonds veel groente en een beetje rijst. Verder de hele dag door veel water drinken (met voedingssupplementen) en thee en koffie. Eigenlijk valt het allemaal best mee. Ook de vastendagen (dag 4-6) – dan mag je drie keer dag een glas vruchtensap en verder NIKS – vallen eigenlijk best mee. Door de voedingssupplementen die in het water zitten, krijg je geen hongergevoel.
Het is nu 17 oktober, ruim een maand later dus. Ik ben vanmorgen naar de dokter geweest voor mijn driemaandelijkse controle (boven de 60, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, dan hoor je tot de risicogroep hebben ze mij verteld) en zie daar de resultaten: bloeddruk perfect, cholesterol (weinig mensen hebben zo’n mooie score als u) en het gewicht? 82 kilo (7 ½ kg minder dan de laatste meting in mei). Ik mag stoppen met mijn pillen tegen hoge bloeddruk en te hoog cholesterol (wel binnenkort weer controle, want nu is het natuurlijk zaak om het zo te houden!).
Kortom: ik ben trots op mezelf vanwege deze prestatie, en voor mijn gevoel eigenlijk zonder al te veel inspanning, hoewel een patatje pindasaus nog steeds erg aanlokkelijk klinkt, en ik gisteravond bij het voetbal kijken ook gewoon lekker 3 biertjes heb genuttigd (maar dan doe ik het vandaag weer rustig aan!) en natuurlijk ook trots op onze dochter want zij heeft me (ons) op dit pad gezet (we hadden wel een duwtje in de rug nodig).
En Magriet, hoe is het daarmee? Die blijft lekker doormopperen dat ze niet genoeg afvalt (toch wél 4 kg in 4 weken maar bij vrouwen gaat het minder snel), ze heeft intussen haar buikomvang met 10 cm verminderd, ze kan weer allerlei broeken aan die tot voor kort als nieuw in de kast hingen (lekker: dat spaart ook weer een zoektocht langs allerlei modezaken) en ze is vooral blij voor mij omdat ik zo goed ga! Wat een liefie hè?!

Bram Bernhart

 

Skinnie Linnie

Al ruim 10 jaar ben ik echt wel ongezond te zwaar. Ik heb diverse pogingen gedaan om af te vallen en om mijn eetgewoonte te veranderen. Het afvallen lukt altijd wel als ik de knop in mijn hoofd heb omgezet, maar het vasthouden en doorvoeren van een nieuw voedingspatroon (en dus een nieuwe levensstijl) is zo verschrikkelijk moeilijk.

November 2011 was ik er wederom echt helemaal klaar mee. Een vriendin van mij was al een poosje onder begeleiding van Sanne. Het feit dat zij al ruim een jaar gewoon goed aan het afvallen was en ook heel ‘makkelijk’ op gewicht bleef ook na een mindere (lees heel gezellige) periode, heeft mij doen besluiten om Sanne te bellen en een afspraak met haar te maken.

11-11-11 is de dag dat we zijn begonnen met sportvasten. Mooiere datum is er niet voor een nieuwe, frisse maar vooral gezonde start. 10 dagen lang –voor mij – zeer beperkt eten, geen koolhydraten en veel groente en fruit. En iedere dag een half uur sporten natuurlijk. De eerste 2 dagen heb ik echt de hele dag een hongerig gevoel in mijn maag gehad, maar dat trok vrij snel weg. Ook de sapdagen gingen eigenlijk heel goed. Je mag 3 dagen lang slecht 3x 150 ml verse jus, maar het geeft echt een kick als je merkt dat je dat gewoon vol kan houden en dat je helemaal niet zoveel voedsel nodig hebt. Dat hongergevoel (eigenlijk is honger niet het goede woord je hebt ‘zin’ om iets te eten) dat kan je prima negeren door te bewegen of door een grote beker water te drinken. En ja het sporten tijdens die dagen is pittig, maar het geeft eigenlijk ook wel veel energie. Je merkt gewoon dat er iets gaande is in je lichaam. Daarnaast is de begeleiding en vooral de support van Sanne heel prettig en stimulerend! De laatste 3 dagen van de kuur is een eitje! Mijn resultaat na de 10-daagse was 5,2 kilo eraf en ruim 5 cm buikomvang kwijt! Ideale start dus.

Een start omdat ik er nog lang niet ben. We zijn nu 3 maanden onderweg met als resultaat ruim 10 kilo eraf, maar vooral het aantal kwijtgeraakte centimeters is erg motiverend en dat geeft een fijn gevoel. En heel erg veel hoef ik er niet voor te laten. Ik was een echte koolhydraten-eter, maar nu probeer ik dat echt te beperken. Slechts 1 maaltijd met koolhydraten per dag, en ik had het niet verwacht, maar dat is heel goed te doen. ’s Ochtends vaak magere kwark met 2 stukjes fruit, ’s middags een salade en tussendoor eventueel wat fruit of wat cashewnoten en ’s avonds dan groente met vlees of vis en eventueel pasta, rijst of aardappelen. En veel water en thee. Daarnaast gewoon bewuste keuzes maken en natuurlijk veel bewegen. En mocht er een keer een ‘slecht’ moment zijn (ik blijf ook gewoon maar een mens die van het goede leven houdt) dan doe ik een minikuur van 3 dagen om alles een beetje te compenseren.

12-12-12. Het doel is om vanaf deze datum door het leven te gaan als ‘Skinny Linnie’. Daar wordt hard aan gewerkt, maar het blijft een eeuwige strijd. Maar met eigen inzet en positieve energie en motivatie van Sanne moeten we een heel eind komen!

We gaan er gewoon voor! Whoehoe!
Linda

 

Lees hier het sportvastenverhaal van Pim

Ik liet me door Sanne overhalen om een sportvastentraining te doen.
Niet dat ik kilo’s kwijt wilde of overtollig buikvet had maar omdat zij mij verzekerde dat je je er veel fitter door zou voelen en (daardoor) je prestaties en vitaliteit met sprongen vooruit zouden gaan. Een officiele intake maakte deel uit van mijn toezegging om de training aan te gaan. Korte analyse van je voeding, van je doelstellingen en natuurlijk een uitgebreide uitleg over wat sportvasten nu feitelijk is;

een mentale en fysieke training die je lichaam duurzaam switched van suiker-naar vetverbranding. Voor iemand met een sterk wisselende suikerspiegel een interessant gegeven.
de 10-daagse kuur, die deel uitmaakt van het programma, redelijk snel kunnen aanvangen en ik moet zeggen…..

respect voor dames/heren die vaker kuren of zich al te veel voeding ontzeggen !  Drie dagen afbouwen om de hoeveelheid koolhydraten te miniseren ( maar wel bergen salade op je bordje) en dan twee dagen volledig op sap en voedingssuplement.  De truc van de switch zit hem natuurlijk in de brandstof die het lichaam blijft vragen
doordat je dagelijks 30 minuten cardio-sport. Wat kan een menselijk lichaam veel zeg ! Verbaasd, verrast, trots, duurzaam, betrouwbaar, heerlijk, vasthouden, mini kuurtjes en (nog)bewuster boodschappen doen en opeten zijn zomaar wat restanten van deze training.

Dat ik in 10 dagen zes kilo afviel ( van 77 naar 71) en 5 cm buikomvang verloor was een bijkomstigheid maar kan voor sommigen juist de prikkel zijn.
Sanne begeleid je op haar eigen professionele en persoonlijke wijze en past het sportvastenprogramma volledig aan op jouw conditie en lichaam. Het is voor bijna iedereen te doen en een perfecte combi met het sporten bij Sanne.
SPORTvasten…..?  DOE JE BIJ KYOSAN

Pim

Krachtvasten kuur 10 daagse

Ik ben al een jaartje bezig met het sportvasten principe. En ik ben op zich blij hoe het gaat. Het afgelopen jaar ben ik zo’n 16 kilo afgevallen en vooral heel wat cm’s kwijt. En ja natuurlijk ben ik daar blij mee, maar mijn eigen gestelde doel was 20 kilo eraf. Dat is helaas niet gelukt. Daar moet ik bij zeggen dat ik mij niet altijd even ‘streng’ aan de regels heb gehouden. Feit is dat ik een emotie eter ben. 9 van de 10 keer heb ik die knop in mijn hoofd kunnen omzetten door echt serieus na te denken over de keuzes die je maakt, maar ik blijf een mens, dat lukt niet altijd…

Maar goed, de cm’s blijven gestaag zakken en alle overige waardes gaan ook de kant op die ze moeten gaan, alleen die kilo’s… Mijn god wat irritant. Natuurlijk weet ik dat het niet zo zeer om de kilo’s gaat en dat juist de andere waardes veel belangrijker zijn, maar het feit is dat niemand aan je vraagt: “Goh, hoeveel cm’s ben je nu weer afgevallen?” En als je dan 3 maanden lang hetzefde aantal kilo’s moet opnoemen, dan word je daar soms wel eens moedeloos van en dan moet ik echt opletten dat ik niet in de oude modus verval dat het toch niet lukt dus ik kan wel wat gaan eten. (En dan heb ik het niet over een handje pistache-nootjes, hihi).

Het leek dus alsof de weegschaal echt niet verder wilde gaan dan een bepaald getal. Sanne had op dat moment met een gesprekje gehad met ‘de mannen van het Sportvasten’. Of ze niet iets hadden voor de mensen die al een poos bezig waren met Sportvasten en die toe waren aan een boost, een knaller. Een programma voor iemand zoals ik dus.

Dat programma was er, namelijk Krachtvasten. Qua idee: 10 dagen hetzelfde als het Sportvasten, alleen wat anders eten, andere voedingssupplementen en net even anders sporten: wat langer en meer op kracht. Alleen had Sanne het nog niet geprobeerd. Dus we zijn in november samen van start gegaan met de 10-daagse.

Doordat ik inmiddels al aardig wat dagen achter de rug had op sapjes en groentes, moet ik zeggen dat ik het allemaal niet zo lastig vond als bijvoorbeeld de allereerste keer vasten. Ik had gedurende de kuur eigenlijk energie voor 10. Honger, naja dat viel wel mee, vooral trek en ook dat gevoel ging vrij snel over als ik een unit water met het witte poedertje op dronk. 10 dagen sporten is echter wel een opgave, want dat komt er zo ongeveer op neer dat je geen enkele afspraak kan hebben gedurende 10 dagen als je je gewoon een full time baan hebt. Ik had
1 afspraak en heb daardoor niet gesport (lees, ik zat aan mijn eerste kwark-avondmaaltijd terwijl mijn vriendinnen heerlijk aan het eten waren…). En de zondag, de laatste kwark/sappen-dag heb ik ook niet gesport. De zaterdag ervoor heel veel gesport en zondag was ik gewoon niet lekker. Slap, diarree, blegh. Ik was toen ook echt wel klaar met de sap en kwark. En niet omdat ik zo zeer honger had, op een gegeven moment ben je echt klaar met het eentonige eten.

Mijn conclusie over deze kuur is dan ook dat het echt wel goed te doen is, maar qua eten is het erg eentonig. Meer dan de Sportvasten kuur. Je mag deze keer eigenlijk veel meer eten, maar het menu is behoorlijk eentonig. Als je geen kip lust dan heb je een probleem . Nu lust ik wel kip, maar als ik zo’n kuur doe dan doe ik echt letterlijk wat er op mijn blaadje staat. En dan wijk ik niet af met eigen ideeën, juist omdat mijn valkuil is dat ik niet zo’n goede kok ben.

Nu kom ik misschien wat negatief over, maar dat is zeker niet het geval: het eindresultaat mag er best zijn: 5 kilo in 10 dagen. De cm’s weet ik niet meer precies. Het enige wat aan het resultaat tegen viel, was dat er op dag 5
al ruim 3 kilo van af was en ik eigenlijk had verwacht dat er 5 dagen later minimaal nog ruim 3 kilo vanaf zou zijn, maar dat was dus niet het geval. (Maar misschien was ik ietsjes te optimistisch, haha).

Kortom Krachtvasten: het is prima goed te doen en het is zeker de moeite waard, maar de volgende kuur voor mij is 5 of 3 dagen. Dat is prima goed te doen. 10 dagen ook wel, maar toch is het anders. 5 dagen is toch wat lekkerder in te plannen. En het resultaat is denk ik wel hetzelfde: gewoon een boost, de kilo knaller die je motiveert om weer vol goede moed verder te gaan.