kyosan

Kyosan legt relatie tussen lichaam, geest en voeding. Onder persoonlijke begeleiding, werk je aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

+31 (0)6 290 238 20
‭+31 (0)6 52 42 15 25
Volg ons

Kyosan

Kombucha

Kombucha ontstaat door fermentatie en wordt meestal gemaakt van zwarte of groene thee, water, suiker en de kombucha-zwam. Met deze zwam kun je zelf in je eigen keuken aan de slag gaan, dan kun je genieten van je eigen gebrouwen drankje! Wij geven je graag een kijkje in de wereld van deze bijzondere zwam.

Een zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een weefsel vormen. Dit organisme maakt allerlei stoffen aan maar heeft ook voeding nodig, namelijk suiker. Het eet deze suiker op tijdens het fermentatieproces en zet dit om in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Door de natuurlijke gisting bevat kombucha tussen de 0,7 en de 1% aan alcohol. Van de hoeveelheid suiker die toegevoegd is, blijft nog maar héél weinig over in het drankje. Uiteindelijk geeft de fermentatie kombucha een fris zurige smaak.

 

Je darmflora bestaat uit ontelbaar veel bacteriën. Hoe meer verschillende bacteriesoorten er in je darmen leven, hoe beter voor je gezondheid. Kombucha is een gefermenteerde zoete thee die rijk is aan bijzondere bacteriën, de zogeheten probiotica (dezelfde die van nature in je darmflora voorkomen), organische zuren, vitamine B en enzymen. Dit maakt het tot een krachtig drankje dat je immuunsysteem ondersteunt.

Al in de Chinese oudheid werd het gezien als heilzaam middel, maar er kleven ook een risico aan. De enzymen uit het fermentatieproces helpen voedsel af te breken, en dragen op die manier positief bij aan de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Daarnaast bevat kombucha antioxidanten die onder andere het immuunsysteem kunnen versterken, waardoor men minder vatbaar is voor infecties en ziekten. Anderzijds is het aan te raden om Kombucha met mate te drinken, grote hoeveelheden zijn belastend voor de lever.

ADD COMMENT