kyosan

Kyosan legt relatie tussen lichaam, geest en voeding. Onder persoonlijke begeleiding, werk je aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

Volg ons

Kyosan

Interview met Anja Winther

Welke drie woorden beschrijven jou het best? Hoe breng jij het liefst de zaterdagavond door? En wat staat er op je bucketlist? Anja Winther beantwoordde deze vragen. Lees hier het interview.

Welke drie woorden beschrijven jou het best? Welke drie woorden zouden anderen waarschijnlijk voor jou gebruiken

Energiek, positief … en no nonsense. Dat wil ik graag ook graag uitstralen naar anderen. Wat anderen over mij zouden zeggen? Iets over diepgang en verbinding. Verbinding wil ik ook nog toevoegen als vierde woord. Mag dat? Want dat is ook wat ik doe; verbinden. Dat zie je terug in hoe ik leef. De hele dag luieren op de bank? Mij niet gezien. Ik ben graag actief en dat zien mensen ook terug in mijn lessen. Of dat nou yoga, barre training of pilates is. Op het moment dat je de deur uit loopt beweeg je bewuster en voelt je lijf strakker. Ik deel graag wat ik weet en waar ik echt in geloof. Dus no nonsense.

In hoeverre verschilt je karakter van ochtend tot avond? 

Ik ben echt een ochtend liefhebber. Ik sta liever om om vijf uur ’s ochtends op voor afspraken dan dat ik om 10 uur ’s avonds afspraken heb. Ook mijn eigen trainingen vind ik heerlijk om ’s ochtends te doen. Eerst douchen en koffie, om de dag goed te beginnen. Al yoga-end sta ik op. Ik doe dan bijvoorbeeld een twist voor mijn rug om mijn lichaam los en zachter te maken. Ik strek mijn spieren en zorg dat mijn wervelkolom soepel en mobiel wordt. De peesplaten in mijn rug maak ik zachter, mijn hamstrings strek ik, schouders los…..een heel ritueel. Dat doe ik 10 tot 30 minuten, afhankelijk van hoe mijn dag eruit ziet. Sinds ik yoga doe hoef ik niet meer met regelmaat naar de fysiotherapeut!

Hoe breng jij het liefst de zaterdagavond door?

In de yoga school in Amsterdam waar ik ook mijn opleidingen volg. Daar volg ik dan een yin yoga les van mijn eigen Yoga Guru Anat Geiger. Wat ik ook graag doe ik buiten zijn; met familie en vrienden een vuurtje maken in de tuin, lekker samen koken en eten. Musea of galeriën pakken staat ook zeker op nummer één en twee gevolgd door een goed concert. Ook eindig ik de dag graag met een goede wandeling langs het kanaal of elders in deze mooie omgeving waar we wonen! Natuur, dieren, rust en beweging. Wind in je haren, één met de natuur. Zo kom ik even helemaal tot mezelf. En ook met regen en kou hoor! Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding!

Welke rituelen heb je? Hoe zijn deze rituelen ontstaan? 

Voordat ik ergens een les geef neem ik altijd eerst een kop koffie. Altijd. Al moet ik er ’s avonds op letten dat ik dat aanpas naar een kop thee. Want daar slaap ik een stuk beter op.

Naast deze rituelen vind ik het fijn als het huis is opgeruimd. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als alles op orde is, voelt dat goed en kan ik gaan ontspannen. Maar ook als ik de deur uit ga, wil ik eerst het huis opruimen. Dat is toch veel lekkerder thuiskomen?

Daarnaast doe ik ook dagelijks aan meditatie. Het liefst in de ochtend, zo’n 5 tot 30 minuten. Afhankelijk van mijn mood. Als ik haast heb in de ochtend of druk ben mediteer ik ook wel eens in de auto, want waarom niet? Mediteren kan eigenlijk overal. Dit geeft mijn een veilig, geborgen en verbonden gevoel.

Wanneer ben je het meest blij met jezelf?

Als alles klopt. Als ik me sterk en verbonden voel. Als ik fit ben. Als ik een veilige omgeving heb kunnen creëren voor mijn kinderen en voor mezelf. Als ik een les geef en mensen raak dan ben ik ook heel blij. Als ik dan een goede terugkoppeling krijg van een cliënt dan vind ik dat fijn. Als ik iemand verbetering heb kunnen bieden in een les, dan word ik echt gelukkig.

Wat shockeert jou?

Zelfzucht, onverschilligheid, manipulatie. Daar walg ik van. Dat vind ik een gemis of tekortkoming bij mensen. Als mensen iets goeds doen alleen omdat ze er zelf beter van worden. Daarnaast vind ik het shockerend hoe wij mensen met de natuur omgaan. Hoe iedereen een mening heeft over hoe slecht we met de wereld omgaan, maar hier niets of nauwelijks iets mee doet. Ik vind dat elke verandering bij jezelf begint. Zo probeer ik ook wat terug te doen; een eigen boodschappentas meenemen, minder plastic te gebruiken, minder vlees eten en eten met mate. Dan blijven we allemaal fit en belasten we de wereld een stuk minder. Dat gedrag van overvloed kan mij wel eens shockeren.

Wat zie jij als het belangrijkste moment in je leven tot nu toe?

Het belangrijkste moment? Dat zijn er wel meer. 1. Het jaar dat ik toneelschool heb gedaan. Op de toneelschool ben je alleen geloofwaardig als je echt bent en verbinding maakt met jezelf. Dan pas kan je verbinden met anderen. Of iets overbrengen. Die geloofwaardigheid is ook een drager in wie ik ben en wat ik doe. Dat betekent in contact zijn met jezelf. Soms kom je dan tegenover jezelf in de spiegel te staan. Iets waar ik nu niet meer bang voor ben. Ik heb geleerd om trouw te zijn en te blijven aan mezelf, waarbij ik veel gebruik maak van spiegelen. 2. Het moment dat ik naar het buitenland ben vertrokken. In het diepe springen en op eigen benen staan. Leren dat je het zelf kan. 3. Yoga ‘leren’ in Nederland. Toen ik in Nederland kwam wonen en ontdekte dat mijn filosofie eigenlijk de yoga-filosofie was. Dat, in combinatie met het fysieke deel van yoga, voelt als thuis. Alles komt bij elkaar. Alles wat ik ben, denk en heb ervaren komt bij elkaar. Moeder worden is natuurlijk één van de belangrijkste momenten. Die staat als paal boven water. Als nummer 4 dus 🙂

Waarvoor zou jij lang kunnen sparen?

Reizen met mijn kinderen. Een beleving geven in plaats van spullen. Heerlijk samen genieten van een concert of gewoon samen op pad. Daarnaast ga ik ook graag een weekend weg met vriendinnen. Twee landen die ik graag zou willen ontdekken zijn IJsland en Zuid-Afrika.

Wat staat er op je bucketlist?

Reizen! Leren van andere culturen. Niet al te toeristisch, maar echt tussen de locals. Leren van de besten. Door blessures heb ik lang niet meer kunnen skiën. Dat zou ik graag weer willen kunnen! #trainentrainentrainen

ADD COMMENT