kyosan

Kyosan legt relatie tussen lichaam, geest en voeding. Onder persoonlijke begeleiding, werk je aan een gezonde geest in een gezond lichaam.

+31 (0)6 290 238 20
‭+31 (0)6 52 42 15 25
Volg ons

Kyosan

Corona en nu?

Corona, moet ik me zorgen maken?
Hieronder het bericht van woensdag 11 maart van Professor Victor Lamme, wat mij triggerde om preventieve stappen te zetten. Niet alleen privé, maar ook zakelijk.
Aldus Victor Lamme:
Het zal niemand verbazen dat ik me intussen helemaal heb verdiept in dit coronavirus. En alles overziend denk ik dat er echt geen aanleiding is hier luchtig over te doen. Het is een ronduit gevaarlijk virus, vooral voor mensen in de leeftijd van 60 en ouder, zoals de meesten van ons. Daarvan gaat 5% tot 15% dood, en dan ook nog op een niet al te prettige manier. Gelukkig is er wel veel te doen om te voorkomen dat je het virus oploopt. En daar gaat deze whatsapp over.
RIVM en Nederlandse overheid doen te weinig. Er is op internet veel te vinden over de snelheid waarmee het virus verspreidt over de wereld. Daaruit kun je het volgende concluderen. Alleen landen als China, Korea, en Singapore, die heel veel testen, het hele land op slot gooien, mensen naar huis sturen en verbieden bij elkaar te komen zijn in staat gebleken de verspreiding echt in te dammen. Alle andere landen in de wereld die dat niet doen, of zoals Nederland halfzachte maatregelen nemen als ‘we schudden even geen handen’, laten een exponentiele groei zien. In Nederland is de stijging procentueel gezien een van de sterkste ter wereld. Kortom, over twee weken is het hier gewoon net als in Italië. Nederland heeft ook nog eens relatief heel weinig Intensive Care bedden. Dus de meeste patiënten zullen niet eens goed kunnen worden behandeld. Het is dus zaak je eigen plan te trekken. En dat kan maar op een manier: te allen tijde voorkomen dat je het krijgt.
Hoe word je besmet? Het virus zit in microscopische druppels die door patiënten worden uitgehoest, niezen etc. Die zweven vrij kort door de lucht (tot 10 minuten) en over een afstand tot 2 meter. Maar daarna landen ze op oppervlakten, en kunnen daar tot zeker 4 dagen overleven. Ook als iemand heeft gehoest in zijn hand, en met die hand een deurknop etc aanraakt gebeurt hetzelfde. En als jij dat aanraakt, en vervolgens je gezicht aanraakt, ben je besmet. En mensen raken tot wel 60 keer per uur zonder dat ze het merken hun gezicht aan. Het virus treedt binnen via je mond, neus, ogen en oren. 2 tot 14 dagen later word je ziek. Meest kenmerkende symptomen zijn hoesten en koorts.
Hoe voorkom je besmetting?
1. Raak niets aan. Uit het bovenstaande wordt meteen duidelijk hoe je besmetting voorkomt. Blijf minimaal twee meter bij mensen uit de buurt, en raak vooral zo min mogelijk dingen aan. Meest voor de hand liggende zaken zijn natuurlijk deurknoppen, palen en stoelen in het OV, boodschappenkarretjes, toetsenborden, etc. Dat klinkt makkelijk, maar ik probeer dat al enkele dagen en het zal je verbazen hoe moeilijk het is door de wereld te navigeren zonder dingen aan te raken. Een advies is daarom ook: draag handschoenen, bijvoorbeeld van die wegwerp dingen, en doe ze pas uit als je weer op een ‘veilige’ plek bent. En wen jezelf om gewoon de hele dag je gezicht niet aan te raken. Ja je neus jeukt en je wordt gek. Maar dat gaat vanzelf ook over, geloof me! Een truc om te voorkomen je gezicht aan te raken is je handen achter je rug te houden, of in je zakken. En dan natuurlijk: was je handen zodra je het vermoeden hebt iets te hebben aangeraakt wat besmet zou kunnen zijn (en dat is binnenkort basically alles). Water en zeep is het beste! Als je dingen toch moet aanraken (een gedeeld toetsenbord op je werk bijvoorbeeld of muis), maak dat dan eerst schoon met een doekje met alcohol (70%).
2. Mondkapjes? Mondkapjes zijn alleen effectief als ze echt heel goed je gezicht afsluiten, en bovendien een zogenaamde N95 of FFP2 kwalificatie hebben. In het OV zou ik ze wel dragen, maar verder heeft het (vooral buiten) niet zo veel zin. Tenzij iemand toevallig op straat in je gezicht hoest, kan er buiten weinig gebeuren. Gewoon met een boogje (van 2 meter) om mensen heen is ook heel effectief.
3. Social Distancing. In de praktijk is het bijna onmogelijk om het bovenstaande advies de hele dag vol te houden. Daarom is het nog beter het probleem bij de bron aan te pakken: blijf gewoon weg bij mensen, openbare gelegenheden, museums, colleges, OV, feestjes, etc. Werk thuis als je kunt, en vraag aan je werkgever om daar begrip voor te hebben. Verzin desnoods een smoes dat je zelf ‘ziek bent’. Als straks het Italië scenario Nederland heeft bereikt gaat dat waarschijnlijk sowieso worden verordonneerd, maar het zou ook zomaar kunnen dat de NL overheid economische groei toch weer wat belangrijker vindt en dat ‘overdreven’ vindt of aan ‘de partijen zelf overlaat’. Als je wel naar je werkt gaat, blijf zoveel mogelijk op één plek, sla die nutteloze vergadering over, neem lunch mee van huis etc. Bedenk zelf hoe je contact met andere mensen zoveel mogelijk kunt vermijden. En wie thuis zitten saai en vervelend vindt: uit China komen al berichten over hoe het maandenlang verplicht thuis zitten gezinnen weer nader tot elkaar heeft gebracht, stress is verdwenen, eindelijk die mooie boeken zijn gelezen etc. En Netflix!
4. Kinderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld SARS, is dit coronavirus zo goed als ongevaarlijk voor kinderen en jonge mensen. Dus die hebben mogelijk zoiets als: wat een gedoe allemaal. Maar bedenk dat zij makkelijk het virus bij zich kunnen dragen en mogelijk ook zonder veel symptomen kunnen overdragen. Vooral kleine kinderen zijn echte virus stofzuigers, omdat ze de hele dag met hun handjes overal in en aan zitten. En daar krijgen de ouders (of oppassers) dan de rekening van: de kleuter is 1 dag verkouden, papa en mama ieder een week. Het is simpel: geen kleuter het huis in die ook maar een beetje snottert. En meteen in de hal eerst de handjes goed wassen. Dat geldt ook voor jonge mensen. Wees een beetje sociaal en besmet je ouders / grootouders niet. Blijf weg als je ook maar het geringste idee hebt van koorts, hoestje, etc.
5. Kleding? In principe kan ook virus op je kleding / schoenen etc terechtkomen. Zeker een jas die je in het OV hebt gedragen, of in een garderobe is geweest. Hang die als je thuiskomt meteen op, liefst op een plek waar je verder niet meer komt als je eenmaal binnen bent (hal, garage, etc). Omkleden is ook een goed idee. Bedenk dat je kleding dus nog tot zo’n 4 dagen levend virus kan dragen. Daarna is het wel schoon.
6. Maak een sluis. Je wilt voorkomen dat het virus in je huis terechtkomt. Maak daarom bij de ingang een soort sluis (in de hal of zo), waar je alle spullen laat die mogelijk besmet kunnen zijn, en waar je meteen je handen wast ect. Zodat je zeker weet dat alles binnen in je huis schoon is en je daar gewoon relaxet alles kunt aanraken. Alles goed schoonhouden (alcohol en bleek zijn het meest effectief, maar gewoon een sopje doet ook al wonderen) is cruciaal
7. Boodschappen doen. Kook zelf. Spullen laten bezorgen (AH of PicNic) lijkt me het beste. AH komt al niet meer bij de mensen binnen, dus die lijken me wel hygiëne regels te hebben ingesteld. Als je zelf gaat shoppen, neem dan in één keer voor zeker vijf dagen of zo mee. Veel blijft best wel zolang goed, ook verse spullen. Want hoe minder vaak je door de winkel hoeft te lopen, karren hoeft aan te raken etc, hoe beter. Verhoog je contactloos betalen limiet (meestal standaard 25 euro), zodat je niet je pincode hoeft te gebruiken. Je bent er natuurlijk nooit helemaal zeker van dat je spullen niet zijn aangeraakt door anderen. Maar neem het moeilijkst te bereiken pak in het schap, etc.
8. Vind je dit allemaal overdreven? Dat is natuurlijk prima. Doe wat je kunt. Al is het niet voor jezelf, dan voor anderen. Want alleen zo gaat dit virus ooit verdwijnen. Een lentezonnetje laat het niet vanzelf oplossen namelijk…
Comments
  • reply
    Sanne
    10 april 2020

    Goed gedaan meiden !! 👍👍

ADD COMMENT